Χωριό - Αξιοθέατα
Πλατεία Nikola Vaptsarov  του Μπάνσκο
 
Στο Μπάνσκο η σύγχρονη, πεζοδρομημένη ζώνη επικεντρώνεται γύρω από πλατεία Nikola Vaptsarov, η οποία πήρε το όνομά της από τον επαναστατικό ποιητή. Στη γωνία της πλατείας, κοντά σε ένα μεταπολεμικό άγαλμα του Vaptsarov, είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ίδιος. Το σπίτι, σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο, το οποίο αναδημιουργεί το σπίτι της παιδικής του ηλικίας και παρουσιάζει τη ζωή και την ποίησή του (στα βουλγάρικα μόνο).

Πλατεία Vazrazhdane

Η παλιά πόλη του Μπάνσκο ξεκινά από ένα σύντομο δρόμο στην ανηφόρα της πλατείας Vazrazhdane, η οποία κυριαρχείται από ένα μεγάλο μνημείο αφιερωμένο σε έναν ακόμα πιο διάσημο κάτοικο του Μπάνσκο, τον Πατέρα Paisii, επίσης γνωστό ως Paisii του Χιλανδαρίου (1722-1773), συγγραφέας της σλαβο-βουλγαρικής ιστορίας. Αυτό ξεκίνησε το 1745, όταν ο Paisii έγινε μοναχός στη βουλγαρική μονή στο Άγιο Όρος, αλλά δεν είχε ευρέως διανεμηθεί μέχρι πάνω από πενήντα χρόνια αργότερα.

Εκκλησία της Sveta Troitsa

Η Εκκλησία της Sveta Troitsa, στη νότια πλευρά της πλατείας Vazrazhdane, ξεκίνησε από τους εμπόρους του Μπάνσκο που πλήρωσαν έναν τοπικό υπάλληλο να δηλώσει ότι μια θαυματουργή εικόνα είχε ανακαλυφθεί στην περιοχή (η οποία χαρακτήριζε την περιοχή ως «ιερή γη» κατάλληλη για ένα χριστιανικό τόπο λατρείας). Ένας τοίχος ανυψώθηκε έπειτα για να κρύψουν οι κάτοικοι τη διεύρυνση της εκκλησίας πέρα από το μέγεθος που έχει καθοριστεί από τους Οθωμανικούς υπαλλήλους - για την οποία ο δήμαρχος του Μπάνσκο φυλακίστηκε για πέντε χρόνια. Η προκύπτουσα δομή είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στη Βουλγαρία εκτός Σόφια.

Οικία - Μουσείο Neofit Rilski

Πίσω από την Εκκλησία της Sveta Troitsa βρίσκεται η οικία - μουσείο Neofit Rilski το οποίο μνημονεύει μια άλλη βασική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, η οποία συνέβαλε στην αναζωπύρωση της βουλγαρικής παιδείας και της εκκλησιαστικής ζωής, ο Neofit Rilski. Γεννημένος στο Μπάνσκο το 1793, γιος του τοπικού ιερέα, ο Rilski σκόπευε να συμμετέχει σε ένα από τα τοπικά στούντιο αγιογραφίας μέχρι που μια επίσκεψη στη Ρίλα τον γέμισε με ενθουσιασμό για τη μοναστική ζωή. Το μουσείο κατέχει νόμιμα διδακτική επίδειξη φωτογραφιών και βουλγαρικά κείμενα που περιγράφουν την καριέρα του Rilski.

Μουσείο Εικονισμάτων

Λίγο έξω από τη βορειοανατολική πλευρά της πλατείας Vazrazhdane βρίσκεται το Rilski Metoh, το οποίο έχει αναστηλωθεί σε Ορθόδοξη Εκκλησία και είναι και πάλι μια γυναικεία μονή συνδεδεμένη με το Μοναστήρι της Ρίλα. Ωστόσο, το κτίριο εξακολουθεί να περιέχει ένα Μουσείο Εικονισμάτων από την κομμουνιστική εποχή, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα των αγιογράφων του Μπάνσκο του 19ου αιώνα.

Σπίτι Velyanov

Λίγα λεπτά με τα πόδια νότια από την πλατεία Vazrazhdane, η Velyanova Kashta (Σπίτι Velyanov), στην Velyan Ognev, είναι ένα χαρακτηριστικό πέτρινο σπίτι της Βουλγαρίας, γεμάτο με έπιπλα και χαλιά του 19ου αιώνα, προσφέροντας μια καλή ιδέα για το πώς ζούσαν κάποτε οι εύποροι πολίτες του Μπάνσκο.

 

Εκκλησία της Sveta Bogoroditsa

Πέρα από την πόλη, ανατολικά από το σταθμό των τρένων βρίσκεται η  Εκκλησία Sveta Bogoroditsa χτισμένη στις αρχές του 19ου αιώνα. Η εκκλησία είναι μια ατμοσφαιρική, ημιβυθισμένη δομή δίπλα από το νεκροταφείο της πόλης. Σήμερα, οι περισσότεροι από τους θησαυρούς της εκκλησίας, έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Εικονισμάτων.

 


ΑΝΔΡ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 162, 566 26 ΣΥΚΙΕΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΗΛ:2310 745833, 2310 622799 – FAX 2310 745811 – E-MAIL info@liotsistravel.gr