Εσωτερικό

ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ         
  ημέρα: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΓΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟ  ΚΑΙ ΝΑΥΠΛΙΟ

Ξεκινάμε νωρίς το πρωί γιατί η  μέρα μας θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρίν φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό.  Μετά από κάποιες απαραίτητες στάσεις, θα κάνουμε την πιο  σημαντική μας στάση στην Επίδαυρο. Η Επίδαυρος είναι ο σημαντικότερος αρχαίος τόπος λατρείας του θεού Ασκληπιού. Το όνομα της δόθηκε από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της, που ήταν και  ήρωας της Επιδαύρου, τον Επίδαυρο, γιο του Άργους και της Ευάδνης. Ξακουστή σ’όλη την Ελλάδα την έκανε το Ασκληπιείο και το αρχαίο θέατρο,  έργο του αρχιτέκτονα Πολύκλειτου, το οποίο σε ομορφιά και ακουστική, παραμένει αξεπέραστο  μέχρι σήμερα. Είναι εκπληκτικό ότι ακόμη και η εκπνοή του ηθοποιού φτάνει μέχρι την τελευταία σειρά! Οι περισσότεροι επισκέπτες φεύγουν από την Επίδαυρο έχοντας δει μόνο το θέατρο. Εμείς όμως θα κάνουμε και μια συναρπαστική βόλτα στο διεθνώς φημισμένο ιατρικό κέντρο της αρχαιότητας. Θα  δούμε το Καταγώγιο, το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Ασκληπιείου, και θα φανταστούμε ένα αρχαίο πεντάστερο ξενοδοχείο με 160  διαμερίσματα, όπου διέμεναν οι  ασθενείς και  οι  συνοδοί τους. Θα περιηγηθούμε στο Εστιατόριο, στα Λουτρά –στα οποία διακρίνονται ακόμη οι αρχαίοι νιπτήρες– και στη Θόλο, τον μυστηριακό χώρο λατρείας που στέγαζε την υπόγεια κατοικίατου Ασκληπιού και μέχρι σήμερα θεωρείται το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής. Με εξαιρετικές εντυπώσεις από ένα μοναδικό χώρο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αλλά και ιστορικής σημασίας. Αναχωρούμε για  το πανέμορφο Ναύπλιο. Μια αρχοντική πόλη με βαθιά ιστορία που δεν γίνεται να μην αγαπήσεις. Ένα όμορφο σκηνικό που όσες φορές και να το δείς πάντα σε με σαγηνεύει. Θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα όπως είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας), ο ναός του Αγίου Γεωργίου (με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Ντα Βίντσι),  η Πλατεία Τριών Ναυάρχων με το Δημαρχείο, το Κυβερνείο ή Παλατάκι, καθώς και  η Πλατεία Φιλελλήνων. Φυσικά θα έχουμε χρόνο να επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε το Παλαμήδι, φρούριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1687  από τους Ενετούς σε ύψος 216 μέτρων. Η ξενάγηση τελείωσε!! Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο και  φυσικά το απόγευμα φαγητό και ποτό στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου  με τα αμέτρητα καταστήματα, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια,στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας,  αλλά και  στον Ψαρομαχαλά, την πιο  παλιά συνοικία που κατοικείται από τις αρχές του 13ου  αιώνα. Φιλική συμβουλή! Αναζητήστε τον «Ιταλό» που προσφέρει χειροποίητο ιταλικό παγωτό και σορμπέ σε διάφορες γεύσεις φρούτων και αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της πόλης..

 

μέρα: ΜΥΚΗΝΕΣ - ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ - ΣΠΑΡΤΗ

Είμαστε σίγουροι ότι θέλατε να μείνουμε στο Ναύπλιο τουλάχιστον ακόμη …πολλές  ημέρες. Υποσχόμαστε  ότι θα έρθουμε πάλι. Καλό πρωινό να πάρουμε δυνάμεις και οι «Πολύχρυσες» Μυκήνες μας περιμένουν. Επί πολλούς αιώνες οι άνθρωποι πίστευαν ότι το επίθετο πολύχρυσες ήταν απλώς καλλωπιστικό. Μέχρι που ο Ερρίκος Σλήμαν με το πείσμα που τον διέκρινε, ανακάλυψε σε λακκοειδείς τάφους στην βορειοανατολική Πελοπόννησο, αμύθητους θησαυρούς από χρυσά κοσμήματα και έδωσε στο επίθετο ολύχρυσες”,  το πραγματικό του περιεχόμενο.  Πολλά από τα κοσμήματα που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών, φιλοξενούνται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Στην ξενάγηση μας (και όχι σε μια  απλή περιήγηση) θα δώσουμε τη σημασία που πρέπει σε μια από τις αρχαιότερες και πιο σημαντικές πόλεις. Από τον χώρο της αρχαίας ιστορίας αναχωρούμε για τον χώρο της παράδοσηςκαι  των θρύλων. Πως αλλιώς να περιγράψεις την Μονεμβασιά, τo  «πέτρινο καράβι» και  τόπο καταγωγής μεγάλου ποιητή Ρίτσου. Πετρόχτιστα σπίτια, βυζαντινές εκκλησίες, πανέμορφα ενετικά αρχοντικά και λιθόκτιστα σοκάκια συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό που θα μας ταξιδέψειστο χρόνο! Την πόθησαν πολλοί: ιππότες, πειρατές, σταυροφόροι και αυτοκράτορες…  Ήρθε η ώρα να την ανακαλύψουμε και να παρασυρθούμε κι εμείς από τη γοητεία της! Με το σπίτι του Ρίτσου, την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και  το χαριτωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο ως σημεία αναφοράς,  οι  βόλτες στα σοκάκια του κάστρου είναι σπαρμένες με τα χρώματα από το ηρωικό παρελθόν της περιοχής. Αφήνουμε λοιπόν την ονειρική καστροπολιτεία και  κατευθυνόμαστε στην «πόλη των ηρώων» την Σπάρτη. Νεοκλασικά κτίρια, λεωφόροι, πλατείες, πεζόδρομοι και χώροι πρασίνου, μουσεία και  αρχαιολογικοί χώροι στολίζουν την Σπάρτη δημιουργώντας στον επισκέπτη την αίσθηση της λιτότητας και ευχαρίστησης. Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης και αφού ξεκουραστούμε ακολουθούμε πιστά την οδηγία των ντόπιων, να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε σύγκλινο το οποίο αποτελείται από χοιρινό παστό, που καπνίζεται και ύστερα βράζεται με πορτοκάλι. Καλή ξεκούραση!!


3η μέρα: ΜΥΣΤΡΑΣ - ΣΠΉΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ  - ΑΡΕΟΠΟΛΗ  - ΓΥΘΕΙΟ ΜΑΝΗ

Απολαμβάνουμε το πρωινό μας και  είμαστε έτοιμοι να αναχωρήσουμε. Η  καστροπολιτεία του Μυστρά μας περιμένει και «παραμονεύει» κυριολεκτικά αφού είναι πολύ κοντά,σχεδόν δίπλα στην Σπάρτη και μας μεταφέρει στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία… Πέτρινα καλντερίμια γεμάτα οχυρά, εκκλησίεςμονές,  παλάτια και αρχοντικά μας ταξιδεύουν στο παρελθόν.  Η  περιήγηση στα πέτρινα καλντερίμια του είναι ένα ταξίδι στην ιστορία που δεν  θα  ξεχάσουμε ποτέ.  Απαραίτητη η  επίσκεψη στην Μητρόπολη που είναι  αφιερωμένη  στον  Άγιο  Δημήτριο.  Εδώ στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος  Παλαιολόγος,  ο μοναδικός αυτοκράτορας που στέφθηκε σε περιοχή εκτός της Κωνολης. Από την ηρωική εποχή και την εποποιία των Παλαιολόγων θα μεταφερθούμε σε ένα πραγματικό θαύμα της φύσης όπως είναι τα σπήλαια του Δυρού. Το σπήλαιο της Βλυχάδας, (ένα από τα 3  σπήλαια συνολικά, τα άλλα δύο είναι η Αλεπότρυπα και το Καταφύγι) είναι ένα από τα κορυφαία σπήλαια του κόσμου με την ηλικία του να υπολογίζεται στα με 3 εκατομμύρια χρόνια! Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία…κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα! Επόμενη επίσκεψη είναι η πόλη του αρχαίου θεού Άρη  η Αρεόπολη. Είναι ένας παραλιακός παραδοσιακός οικισμός,  με πέτρινους πύργους ο οποίος φημίζεται για τον ιστορικό ρόλο που έπαιξε στην επανάσταση του 21. Για το τέλος σας το κρατάμε «Μανιάτικο» και θα επισκεφθούμε το πανέμορφο πόλη- λιμάνι,  Γύθειο. Βόλτα στην  προκυμαία, το  απαραίτητο  καφεδάκι  και επιστροφή στο ξενοδοχείο.

 


4η μέρα: ΑΡΧΑΙΑ  ΟΛΥΜΠΙΑ - ΠΑΤΡΑ

Το  πρωινό  είναι το  καλύτερο  γεύμα  και   εμείς θα το  τιμήσουμε.Στην συνέχεια  αναχωρούμε  για   την «κοιλάδα των θεών»  όπως  έχει χαρακτηριστεί η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Βρίσκεται στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, εκεί όπου άνθισε το πιο  δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, τον Δία.  Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει εκτός από το Ιερό του Δία,  με τους ναούς και  τα κτίρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, και διάφορα οικοδομήματα που  είχαν χτιστεί γύρω από αυτό όπως  αθλητικές  εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για  την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων,  βοηθητικά κτίρια, χρηστικά και  διοικητικά, καθώς και οικοδομήματα κοσμικού χαρακτήρα. Οι εναλλαγές συνεχίζονται, από το «αρχαίο πνεύμα, το αθάνατο» αναχωρούμε για  την Πάτρα. Ζωντανή νεανική πόλη, πολύβουο λιμάνι και βασίλισσα του ελληνικού καρναβαλιού. Η σωστή ρυμοτομία της, με μεγάλους κεντρικούς δρόμους παράλληλους στο λιμάνι, κάθετους πεζόδρομους  και  μεγάλες πλατείες,  δημιουργούν ωραία  αίσθηση και   προσφέρονται  για  περπάτημα. Η Πλατεία  Τριών Συμμάχων απέναντι από το λιμάνι είναι κλασικό σημείο συνάντησης με φόντο το Ρολόι και το έρημο σήμερα– ιστορικό νεοκλασικό ξενοδοχείο

«Ματζέστικ» που έχει φιλοξενήσει ιστορικές προσωπικότητες.  Η βόλτα που οδηγεί στον αναστυλωμένο Φάρο –στα δυτικά του λιμανιού–είναι αγαπημένο σημείο για το ηλιοβασίλεμα. Πίσω μας στέκει η εντυπωσιακή εκκλησία του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, όπου όλοι δίνουν το «παρών» τη  μέρα της γιορτής του.  Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο  Astir 4*, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο και μας δίνει την δυνατότητα το απόγευμα να κάνουμε βόλτα στην περίφημη πλατεία «ψηλαλώνια»  που μας σύστησαν οι φίλοι μας οι Πατρινοί, ως την πιο  όμορφη της πόλης.

 

μέρα: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ - ΓΑΛΑΞΙΔΙ - ΔΕΛΦΟΙ  - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Θα   χρειαστούμε  καλό πρωινό σήμερα  γιατί είναι ημέρα  επιστροφής και θα χρειαστούμε δυνάμεις. Ας μην μελαγχολήσουμε όμως γιατί θα επισκεφτούμε μια  σειρά από πανέμορφα μέρη. Πρώτος μας σταθμός, η Ναύπακτος μια πόλη γεμάτη ιστορία που ξέρει να κρατά το ενδιαφέρον του επισκέπτη της αμείωτο.  Από τη  ζωή στο γραφικό ενετικό λιμάνι της μέχρι τα στενά  σοκάκια…Θα  χαιρετήσουμε τον Μιγκέλ Θερβάντες (συγγραφέα του Δον Κιχώτη) που το άγαλμα του στο λιμάνι μας θυμίζει ότι συμμετείχε στην περίφημη ομώνυμη ναυμαχία και θα αναχωρήσουμε για το Γαλαξίδι. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός από το 1978, το Γαλαξίδι έχει μια  αρχοντική ομορφιά που σε ταξιδεύει. Το λιμάνι του κουβαλά ακόμη την αίγλη από τις εποχές που ήταν γεμάτο μπρατσέρες και  σκούνες. Στενά σοκάκια ανηφορίζουν από το λιμάνι στο εσωτερικό της πόλης και βγάζουν σε καντούνια με φροντισμένα σπίτια, διατηρητέα αρχοντικά και  εντυπωσιακά καπετανόσπιτα με περίτεχνες  βοτσαλωτές αυλές. Με   γλυκιά  νοσταλγία  για   εποχές  που πέρασαν  ανεπιστρεπτί πάμε να μάθουμε το μέλλον μας, στο πιο  κατάλληλο μέρος το περίφημο μαντείο των Δελφών  !!   Οι  Δελφοί  ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι  δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για  να βρει το κέντρο του κόσμου. Για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό-θρησκευτικό κέντρο και  σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Εντυπωσιασμένοι από την μυστηριακή ατμόσφαιρα, πλουσιότεροι σε εικόνες και εμπειρίες παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής.


 

 

Αναχ.

 

Ξενοδοχείο / Τοποθεσία

 

Διατροφή

Τιμή σε δίκλινο

Τιμή σε τρίκλινο

Τιμή

παιδιού έως

12 ετ.

Τιμή σε

Μονόκλ.

 

 

24/10

 

AGAMEMNON / Ναύπλιο MENELAION / Σπάρτη ASTIR / Πάτρα

 

 

Πρωινό

 

 

225

 

 

210

 

 

140

 

 

310

 

solo traveller (σε δωμάτιο με θέα στη  θάλασσα με τυχαίο συνταξιδιώτη του ιδίου φύλλου) : 215ε

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310-745833


ΑΝΔΡ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 162, 566 26 ΣΥΚΙΕΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΗΛ:2310 745833, 2310 622799 – FAX 2310 745811 – E-MAIL info@liotsistravel.gr